Slovensky
English

Najnovšie fotografie
Nová fotografiaNová fotografiaNová fotografiaNová fotografia

Zdieľať

MITROVANIE V MLYNE: Pásli ovce valasi

Kto by nepoznal dvoch veselých valachov Maťka a Kubka zo známej slovenskej animovanej rozprávky...príďte si ich pripomenúť v podobe rozprávky, výstavy a maskotov v sobotu 21.10.2017 počas Slovenského mitrovania do mlyna vo Veľkých Teriakovciach.


Od 10:00 do 14:00 hod. sa v teriakovskom mlyne udomácni nezabudnuteľná dvojica valachov Maťko a Kubko, s ktorými si budete môcť pozrieť klasický rozprávkový seriál Pásli ovce valasi s komentárom Jozefa Kronera. Veselé príhody dvoch valachov a ich verného kamaráta Dunča o tom, ako búrku napásli, ako sa do popuku slaniny najedli, ako na fujare hrali či ako poklad našli, boli natočené v roku 1973 a dodnes patria medzi najobľúbenejšie večerníčky.

V rozprávke sa stretnete aj s predmetmi typickými pre ovčiarstvo ako je pastierka kapsa, bič, fujara, čprák, krpce, zvonce a ďalšie. V rámci výstavy Pastierstvo v rozprávke si ich budete môcť pozrieť tak, ako boli zobrazené v rozprávke i tak, ako vyzerajú v skutočnosti.

 


Mitrovanie nazývané aj valaské hody je starý zvyk, ktorý sa viaže k 26. októbru, na svätého Demetera alebo Mitra. Končí sa ním pastierska sezóna, čo si v obci Veľké Teriakovce pripomenieme už po šiestykrát podujatím Slovenské mitrovanie. Pre verejnosť sú aj tento rok pripravené ukážky prác na salaši, tance a hudba pastierskej valaskej kultúry, baranie špeciality a viaceré sprievodné aktivity ako výstava oviec, jarmok či drevené atrakcie pre deti. Jednou zo sprievodných aktivít je aj premietanie rozprávky a výstava v teriakovskom mlyne.


>>> Podrobný program nájdete TU. <<<

 


publikované: 8. októbra 2017
prečítané: 1611 krát



Odkazy
odkaz


odkaz


odkaz


Page By Peter Boháčik (c) 2009. XHTML 1.0, CSS 2.0, optimalizované pre rozlíšenie 1024x768 a vyššie
HTML valid CSS valid
(c) Občianske združenie OZVENY 2010