Slovensky
English

Najnovšie fotografie
Nová fotografiaNová fotografiaNová fotografiaNová fotografia

Zdieľať

Výstava zvoncov a seminár počas mitrovania

Počas symbolického ukončenia pastierskej sezóny, ktorým bolo 22. októbra 2016 Slovenské mitrovanie na Salaši pod Maginhradom vo Veľkých Teriakovciach, prebiehala aj výstava Jelšavské zvonce a seminár Špecifiká terénneho výskumu folklóru.


Výstava Jelšavské zvonce zrealizovaná v spolupráci s Mestským múzeom Jelšava bola za prítomnosti jeho riaditeľky Mgr. Tatiany Strelkovej otvorená od 09:30 do 14:00 hod. v prízemných priestoroch Mlyna vo Veľkých Teriakovciach. Jej súčasťou bolo premietanie filmu Tradičné zvonkárstvo na Gemeri o zvonkárovi Jaroslavovi Bastyurovi, ktorého zvonce tiež tvorili značnú časť výstavy.

 

Foto: Ivka Kováčová a Imrich Garláty



Okrem iného ste sa mohli oboznámiť s jednotlivými typmi jelšavských zvoncov, ako sú napr. čakvarský, tirolský, či dokonca zvonec na ťavy. O tom, že Jelšava bola najvýznamnejšie centrum zvonkárskej výroby, svedčia dokumenty z 18. a 19. storočia, podľa ktorých boli zvonce vyrábané nielen pre potreby na Slovensku a v Uhorsku, ale vyvážali ich z Jelšavy do niektorých častí Ázie, na Blízky východ, do Egypta a do celej Európy. Na konci 19. storočia bol celý Balkán zásobovaný zvoncami z Jelšavy. Medzi najdôležitejšie odbytiská na Balkáne patrili Bulharsko, Srbsko, Chorvátsko a Grécko.

 

Foto: Ivka Kováčová


Podujatie Slovenské mitrovanie, ktorého súčasťou bola aj výstava v mlyne,

bolo realizované s finančnou podporou

Banskobystrického samosprávneho kraja a Fondu na podporu umenia.


Po otvorení výstavy sa v zasadacej miestnosti mlyna uskutočnil aj seminár Špecifiká terénneho výskumu folklóru. Organizovalo ho Gemersko-malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote za účasti lektorky doc. PhDr. Hany Hlôškovej, CSc., z Katedry etnológie a muzeológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

 

Foto: Imrich Garláty


Seminár bol zrealizovaný v rámci projektu Čarovná studnička,

ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.


Spracovala: Kristínka Furmanová, dobrovoľníčka o.z. OZVENY


publikované: 5. decembra 2016
prečítané: 1618 krát



Odkazy
odkaz


odkaz


odkaz


Page By Peter Boháčik (c) 2009. XHTML 1.0, CSS 2.0, optimalizované pre rozlíšenie 1024x768 a vyššie
HTML valid CSS valid
(c) Občianske združenie OZVENY 2010